Aanpak

Hoewel er wereldwijd heel veel verandermanagement methodologieën ontwikkeld zijn en toegepast worden tijdens verandertrajecten gelooft Guide 2 Change niet in een ‘one-size-fits-all’ en ‘plug-and-play’ benadering.

Componenten

Veranderen is complex. Daarom moet er voldoende tijd worden besteed aan het gedegen uitwerken van een aantal centrale componenten, specifiek rekening houdend met de kenmerken van de organisatie of teams die de verandering ondergaan. Kort samengevat moet het beantwoorden van de volgende vragen centraal staan bij elk verandertraject:

  • waarom is er verandering nodig;
  • wat betekent de verandering voor alle betrokken teams, individuen en andere (interne en externe) stakeholders;
  • hoe wordt er voor gezorgd dat al deze groepen goed voorbereid worden op de veranderingen;
  • hoe kunnen zij zelf participeren in het succesvol implementeren van de verandering;
  • hoe meet je de effectiviteit en het succes van de verandering.

Wat werkt en wat werkt niet?

Methodologieën en tools kunnen zeker helpen bij het uitwerken en realiseren van al deze componenten. Belangrijk hierbij is dat ze ten dienste staan van het beoogde einddoel van de verandering van de specifieke organisatie. Met andere woorden; wat voor de ene organisatie werkt (omdat het bijvoorbeeld goed aansluit bij de cultuur en manier van werken van die organisatie) kan bij een andere organisatie juist veel weerstand oproepen.

Organisatiecultuur

Guide 2 Change helpt om te bepalen welke methodologieën en tools het beste kunnen worden ingezet om de verandering te begeleiden en het beoogde doel te bereiken. Hierbij wordt rekening gehouden met de complexiteit van de specifieke verandering, de cultuur en de manier van werken en de veranderingsbereidheid binnen de organisatie en teams. Guide 2 Change heeft ervaring met onder andere de volgende methodologieën: Kotter’s 8 Step Change Model, Six Sigma Change Acceleration Process (CAP), Prosci’s ADKAR Model en McKinsey’s 7S-model.

Dieperliggende succesfactoren

Wat de aanpak van Guide 2 Change uniek maakt, is dat we niet alleen kijken naar de juiste veranderstrategie en methodologie, maar ook aandacht besteden aan de minder rationele en zichtbare factoren die essentieel zijn voor het succes van een verandertraject. Dit zijn enkele van die factoren:

  • Verandering als emotionele reis: Verandering is vooral een emotionele reis voor zowel organisaties als teams. Verhalen van mensen, gedeelde ervaringen en gevoelens zorgen voor meer betrokkenheid en acceptatie dan alleen het delen van een zakelijke business case, gebaseerd op harde data.
  • De echte redenen van weerstand: We onderzoeken de werkelijke oorzaken van weerstand tegen verandering. Gaat het om de verandering zelf, of is er angst voor wat verloren gaat?
  • Omgaan met (verloren) vertrouwen: Verandering brengt onzekerheid met zich mee, en onzekerheid kan het vertrouwen ondermijnen. Vertrouwen moet opnieuw opgebouwd worden door transparantie, consistentie en het serieus nemen van zorgen die leven in de organisatie.
  • Dagelijkse acties zijn cruciaal: Echte verandering gebeurt door de ‘kleine’ dagelijkse acties van teams en medewerkers. Als de verandering niet wordt doorvertaald naar nieuwe gewoonten en taken die constant verbeterd worden, blijven de beoogde doelen uit.

Samen brengen we deze (en andere, specifieke) inzichten in kaart en nemen ze mee in de veranderstrategie en het implementatieplan.

Guide 2 Change aanpak samengevat

Specifiek toepasbare benadering

Focus op succesfactoren

Ontwikkeling van verandervermogen

Neem contact op!

In een vrijblijvend intake gesprek kunnen we kennismaken, bespreken we het specifieke verandermanagement vraagstuk en kijken we of Guide 2 Change op welke manier dan ook van betekenis kan zijn.